Thursday, January 17, 2008

Imediat dupa nastere

Daca nasterea a decurs normal fara complicatii serioase, cel mai bine este sa stai cateva zile in maternitate.
Stai linistita, bebelusul tau e pe maini bune, iar singura ta grija este sa ii areti la ce folosesc cele doua "biberoane" care sunt defapt noii tai sani.
Mititelul sau mititica ta va intelege repede ce rol au sanii tai, daca totusi e mai lenes sau ai probleme cu lactatia, cel mai bine ar fi sa te sfatuiesti cu asistentele sau sa urmaresti alte mamici cu experienta.
In primele 3-4 zile dupa nastere, medicul va monitoriza tensiunea ta arteriala, retragerea uterului, aspectul si cantitatea secretiilor tale sero-sangvinolente, provenite din uter dupa nastere.
La inceput, vei realiza ca aceste secretii seamana mult cu sangele menstrual, insa dupa cca. 10-14 zile se vor deschide la culoare treptat pana la disparitie.

Daca nasterea copilasului a fost "usurata" prin efectuarea unei mici taieturi in "tunelul" catre lume (epiziotomie), pozitia in sezut, nu va mai fi la fel de confortabila ca inainte.
Ca sa atenuezi durerea perineala, poti aplica pe locul taieturii o punga cu gheata, iar cand folosesti toaleta, te va ajuta foarte mult un colac de toaleta inalt din burete, asezat peste colacul normal al toaletei, dearece nu vei fi nevoita sa te apleci prea mult.

Durerile post nastere, nu marcheaza revenirea contractiilor pe care le-ai avut inainte de nastere. Ce a fost greu a trecut, iar durerile actuale sunt cauzate de uterul tau care incearca sa revina la pozitia normala prin contractii si relaxari succesive.

No comments: